Den sista MacBook:en i sitt slag

Mitt MacBook-liv började år 2011. Året därpå hade jag sönder den mekaniska hårddisken, så jag monterade istället en pirat-SSD och ominstallerade OS:et. Året efter det tog utrymmet på den disken slut (500GB) och jag ersatte den sedan länge oanvända och meningslösa optiska enheten med ytterligare en SSD på 1TB. Med 16GB RAM och 1.5TB disk gjorde den sedan susen under lång tid.

Efter att MacBook:en gjort tjänst varje dag i 4 år, började först grafiken spraka till och gjorde så oftare och oftare till dess hela skärmen blev randig och datorn låste sig. Till slut gick den inte ens att starta om.

IMG_20150118_193842

 

Det visade sig att jag inte var ensam om detta fel, det är ett typfel på MacBook Pro Early 2011 som yttrar sig i att AMD-GPUn går sönder. Jag skrev på ett upprop som nummer 34000-nånting med krav på ersättning från Apple. Men något resultat därifrån har jag inte tid att vänta på.

Ett nytt logikkort behövdes. Apple service uppgav att de kunde byta det för c:a 6-7000:- Men då får man ett likadant kort, med samma typfel. Andra på nätet uppgav att de hade gjort så – betalt för ett nytt kort, för att ett eller två år senare råka ut för samma fel igen. Så detta alternativ kändes måttligt frestande.

Jag tror att det är så att den sista MacBook:en som man rår över, den som man vill ha, dvs som man kan byta minne och diskar på, är Mid 2012, precis innan Retina-skärm, fastlödda minnen och diskar med specialkontakt.

Alltså, om jag lyckas klämma in ett logikkort från Mid 2012 i min Early 2011 går jag från 2.2 till 2.6 GHz, från ett felkonstruerat AMD Radeon HD 6490M 256MB till ett NVIDIA GeForce GT 650M 1GB, från USB 2.0 till 3.0 samt Bluetooth 2.1 till 4.0 . Det är kliv värda att ta lite risker för.

No Pain no Gain. Friskt kopplat hälften brunnet. Jag beställde ett sådant kort. Totalpriset blev ungefär samma som om jag köpt jobbet av auktoriserad Apple-service och jag fick dessutom göra hela jobbet själv samt ta risken att det inte skulle fungera alls, och då har jag investerat sju tusen i en dörrstopp med en ytterligt opraktisk formfaktor.

UPS levererade kortet en måndag någon vecka senare. Jag satt hela måndagkvällen och ett par timmar innan tisdag frukost med små skruvmejslar, förstoringsglas och pannlampa, skruvades små små skruvar, tittandes på youtube-filmer för att reda ut åt vilket håll de små kontakterna skulle dras ut och för att förstå kritiska handgrepp.

IMG_20150126_183935

Det nya kortet saknade skruvhål för två av kylflänsarna på det gamla kortet. Men kanske behövs de inte på det nya kortet? Jag limmade för säkerhets skull fast de gamla kylflänsarna på det nya kortet med snabblim. Alla kylflänsar fick ny kylpasta, bara ett riskorns mängd, har jag lärt mig. Det kändes också bra att bli av med allt gammalt damm.
Efter ett antal timmars arbete kunde jag provstarta datorn och den hoppade igång snällt, utan randig skärm och utan att hänga sig.

Men helt bra blev det inte, jag kanske har förstört något i farten, för istället för randig skärm fick jag lätt vågig skärm i underkant, vilket verkar bero på att LED-bakgrundbelysningen gått sönder på något sätt, så att varannan LED liksom lyser svagare eller inte alls.

Men jag har bestämt mig för att såna småsaker inte bekommer en riktig IT-krigare. Nu har jag ju en alldeles hemtrimmad MacBook Pro, en av de sista i sitt slag, redo för ytterligare en tids tjänstgöring som kraftfullt redskap för alla storslagna mjukvarubedrifter som komma skall.

Eftersom NVidia GPUn stödjer Cuda kommer det förhoppningsvis flyta på bättre att undersöka om http://deeplearning4j.org fungerar bra nog och är redo att vara med och lösa riktiga problem.

IT Consultant at CAG Edge. Cloud and Continuous Delivery specialist, software developer and architect, Node.js, Java.

Publicerad i Java, OS X

Kategorier

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com