Summering av Jfokus 2015

Inte heller 2015 blir ett sannolikt år för robotarnas övertagande. I sessionen Creating Our Robot Overlords: Autonomous Drone Development vi fick konstaterat att en AR Drone 2.0 inte klarar att bära en Raspberry Pi med batteri och därmed får fortsätta att flyga ointelligent, eftersom att hjärnan fått lämnats kvar på marken. Men inte bara därför – den intelligenta programvaran saknades också.

IMG_20150203_090941

Konferensen som helhet bestyrker trenden att utvecklarkollektivet gillar AngularJS på frontend och Spring Boot på backend. Java EE 8 känns svalt, stora applikationsservrar är ute. Java SE 8, Websockets, Continuous delivery, Docker och microservices är inne. Scala fortsätter att vara ett litet elitspråk.

Arun Gupta höll en bra session om websockets och jag kommer hädanefter att förknippa websockets som en lösning på problemet med postkontor överfulla av farmödrar. Arun höll som vanligt flera stabilt bra föreläsningar även i år. Säkert, relevant och pedagogiskt.

Jeremy Deane höll en bra tutorial om en gammal arbetshäst i form av JMS/ActiveMQ som lever vidare i välmåga och behöver inte någon stor appservermiljö utan kan enkelt dras in som vilket lib som helst i till exempel en liten smidig Tomcat.

Flera sessioner avhandlade hur man asynkronifierar våra REST-servrar och visade att vi måste göra det för att få prestanda/skalbarhet i lösningarna. Men fortfarande innebär tyvärr asynkrona lösningar en betydande extra kostnad i form av ökad komplexitet. I den kostnaden ingår inte minst den extra svårigheten att konstruera automatiska tester med rimlig funktionstäckning.

Geert Bevin och jag hade en spännande stund sista dagen med att försöka laga musikinstrumentet som skulle spela en central roll på avslutande keynoten.

IMG_20150204_101840

Det lyckades och Geert höll sedan en bra avslutning på konferensen där han utnyttjade sina artistiska och konstnärliga talanger för att sätta färg på vår annars lite torra tekniska värld.

IMG_20150204_163426

Hade jag vetat hade jag i samband med lödningen tipsat att han borde ge den dansande animerade damen på storbildsskärmen en i detta sammanhang mer passande klädsel.

Årets coola pryl var en LeapMotion, vilket i princip är en alternativ mus-kontroll. Det är en liten stereokamera som man lägger framför tangentbordet som läser av händernas position och gester med förbluffande precision. LeapMotion förekom både i ett par sessioner och i avslutande keynoten där Geert visade på möjligheter med den inom sjukvård, VR och musik.

I CAGs monter demonstrerade Joel Binnquist och Fredrik Dahlman mjukvara de skrivit som kombinerade ihop en AR Drone 2.0 med en LeapMotion på så vis att man kunde styra dronen med händerna.

IMG_20150203_122821

Man såg lite ut som någon ur Harry Potter när man styrde dronen. Den blev en teknikentusiastmagnet. Förutom Dronen tjänstgjorde i montern dessutom den tidigare publikmagneten java-robotarmen med ansiktsdetektering.

Deep Learning fanns det inget material om på konferensen i år. Min gissning är dock att det dyker upp nästa år.

Tack Mattias Karlsson och Jfokus-teamet för ett mycket bra Jfokus 2015, jag ser redan fram emot nästa år!

IMG_20150204_161510

IT Consultant at CAG Edge. Cloud and Continuous Delivery specialist, software developer and architect, Node.js, Java.

Publicerad i Continuous Delivery, DevOps, Java, Uncategorized

Kategorier

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com