Build 2015

Bland molnen

Sitter i en Dreamliner på 40000 fot i 935 km/h på väg från Stockholm mot San Francisco och Build 2015.

Dreamliner

Dreamliner

Jag har just sett Birdman och reflekterar över det faktum att det är över 7 timmar kvar till SF. Planet är långt ifrån fullt jag har en egen stolsrad men livet vore inte livet om allt var perfekt. Ett ungt par sitter en och en halv stolsrad bort med en ny generation i sina armar som pockar på uppmärksamhet.

Ser med spänning fram mot konferensen och vad som ska presenteras där.

San Francisco

Anländer ett par dagar före konferensens start för att vänja mig vid tidszonen och hinna se något av staden.

Går från hotellet på Union Square till Fishermans wharf och Pier 39. Det är rejält soligt men det blåser en riktigt kall vind från havet. Stan passar på att visa upp några av sina värsta uppförsbackar på vägen så det sitter fint med en Bisonburgare på en riktig turistfälla med utsikt över Alcatraz.

San Francisco

Alcatraz väntar om man inte följer den smala vägen

Promenaden tillbaka går genom Italian district och San Francisco’s världsberömda Chinatown. Jag blir lika rödbränd som de jag smålett åt nere vid piren.

Jag och en annan svensk delegat som jag träffat på Arlanda försöker hyra en bil för att ta en tur över Golden Gate och sedan fortsätta mot redwoodskogarna. Det går åt skogen (trumvirvel), uthyrningsfirman kan bara erbjuda en Ford F150, vilken ingen av oss känner för att köra i den täta trafiken. Vi beger oss i stället till Oakley-butiken på Market street. Där träffar vi butiksbiträdet Debbie som tipsar oss om en buss, Muni 76x, den går över Golden Gate och till Marine Headlands. Hon ringer till och med till sin man, de bor nära bron,  för att kolla att det inte är någon dimma. Vi åker med bussen till Bonita Lighthouse. En mycket vacker tur i ett kuperat och vindpinat landskap, billigaste nöjet i SF? 2.49$ hop-on hop-off.

San Francisco

Golden Gate, men, men … ?

Konferens

Registreringen öppnar dagen innan den officiella starten av Build 2015, är där tidigt så att jag kan få tag i en konferens T-shirt som passar. Sen blir det en eller två maltdrycker på vägen till Microsoft Sveriges event på Roe i South Market området. De delar ut en kul väldigt reflektiv jacka som Volvo varit med och sponsrat, ingen lyckades fotografera den med blixt. Från Roe bär det av till Xamarins event på Jillians där är det en ordentlig kö, den första under konferensen, det blir många fler. Det visar sig att eventet slår upp portarna precis när vi ställer oss i kön och vi är inne på mindre än 10 minuter. Det blev kvällens sista mingel.

Build 2015

Morgon i San Francisco

En sedvanligt bisarr konferensfrukost bestånde av croissant, en kaka och ett egg väntar när jag anländer till Moscone Center West. Efter frukosten är det dags att köa till keynoten, det gäller att hänga på låset, de som kommer sist får inte plats i huvudsalen utan får följa keynoten på skärmar i mindre rum.

Build 2015

Rejäl kö till keynoten på Build 2015

Build 2015

Keynote är på väg att starta

Satya Nadella inleder konferensen med ett inspirerande tal och målar med den stora penseln.

Han följs av en rad kända Microsoft profiler bl a Scott, Scott och Scott.

En av de stora nyheterna är Microsofts nya operativsystem Windows 10 och det är grunden för många av de andra nyheterna som presenteras.
Ett av målen är att nå 1 miljard  aktiva Windows 10 installationer under 2018, för att operativet snabbt ska bli intressant för utvecklare kommer Windows 10 att erbjudas som en gratis uppgradering till Windows 8.

En ny applattform, Universal Windows Platform, presenteras. Den verkar mycket lovande och kommer ebjuda utvecklare möjlighet att utveckla appar i en miljö som känns hemtam. Fyra nya toolkits presenterades för utveckling på Universal Windows Platform, Webb, .NET / Win32, iOS och Android. De färdiga Universal Windows Apparna kan sedan distribueras via Windows Store.

Continuum, som kommer som en del i Windows 10, kommer att förändra möjligheterna att arbeta på enheter med lite för lite ”screen estate”, kopplar man till exempel telefonen till en större skärm kommer den utnyttja den större ytan, applikationerna anpassar sig och gränssnittet blir ungefär som på en vanlig PC. Om det kommer fungera lika bra som jag hoppas kommer det ge fantastiska möjligheter när det gäller mobilitet. Kontoret på fickan.

Edge tidigare känt som Project Spartan visas upp, Microsofts nya web browser.
Microsoft har ju länge haft en stor förbättringspotential med IE så det känns skönt att de försöker realisera den nu. Det här blogginlägget är skrivet i Windows 10 med hjälp av Edge, den verkar ganska skarp även i den här inte helt färdiga versionen.

Microsofts kanske mest hypade produkt någonsin, HoloLens, äntrar scenen till mångas stora förväntan. HoloLens är en dator man sätter på huvudet som projicerar 3D objekt ovanpå verkligheten. Nytt fönster i lägenheten, click, ny storbildstv, click, kliva in i ritningen på nya villan för att gå runt i rummen, click. Ta en titt på hur nya bilen skulle se ut med tribals i neon, click. Gå runt på Mars, click.

HoloLens

HoloLens

Demonstrationen var mycket imponerande och enligt de få som fick plats på en testkörning motsvarade den alla förhoppningar. Tyvärr lyckades jag inte boka mig, platserna tog slut väldigt väldigt fort.

HoloLens

En RasberryPi 2 kontrollerad bas med en virtuell robotkropp sedd genom en HoloLens

Visual Studio Code, en gratis lättviktig editor för kodning, släpptes på Windows, Mac och Linux. Det är första gången Microsoft förser utvecklarna med en riktig cross-platform kod-editor.

Microsoft släppte en preview på .NET Core för Windows, Linux and Mac OS X

De släppte även Visual Studio 2015 Release Candidate.

Build 2015

Docker för Windows!

Build 2015

Mellan passen fans det mycket intressant att se och göra.

Det här är givetvis bara en liten del av vad som presenterades, ett smakprov.

Jag rekommenderar er att ta en titt på områden som IoT, Azure och Office365.

Presentationerna går att se på nätet, det finns mycket intressant och matnyttigt att välja mellan.

Publicerad i .NET, Windows Taggar: , , , ,

Kategorier

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com