OS X El Capitan för Javautvecklare

Jag uppdaterade min Macbook till El Capitan idag och stötte bara på några små saker. Precis som vid uppdateringen till Yosemite och Mavericks så avinstallerar Apple Java 6. Det medför att IntelliJ inte startar efteråt, då dess launcher är hårdkodad att använda Java 6. Dessutom ser fonterna ut som skit rent ut sagt om man kör IntelliJ på en modern Java från Oracle.

Lösningen är att återinstallera Java 6 från Apple.

XCode command-line tools behöver installeras om:

xcode-select --install

Sen kommer det roliga – Apple låser numer ner ett antal kataloger så att inte ens root kan editera innehållet, bl.a. /bin och /usr. Dessutom ändrar de ägare av /usr/local till root, vilket ju effektivt förstör Homebrew.

sudo chown $(whoami):admin /usr/local && sudo chown -R $(whoami):admin /usr/local

följt av

brew doctor

Löste det. Enligt uppgift ska man fortfarande få ha tillgång till /usr/local, men det kan hända att kommande uppdateringar ändrar ägarskapet igen.

Mitt gamla trick att ändra /etc/paths att ha /usr/local/bin först för att kunna köra homebrew-installerade verktyg före Apples var orört efter uppdateringen och /etc/hosts går att editera.

Konsult på C.A.G Contactor med specialitet inom Java EE och Linux. Brinner för Open Source och driftar några spelservrar på fritiden.

Publicerad i Java, OS X

Kategorier

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com