Motorvärmarstyrare med raspberry

Problem att lösa

Min fru jobbar skift.  En tidig kall vintermorgon så är det bra för husfriden att motorvärmaren till bilen har gått på.  Som både snål och miljövän så vill jag inte köra motorvärmaren mer än nödvändigt. Att ställa om en timer har vi gjort i flera år.  Det känns sååååå 2009 numera.

Byggstenar

tellstickFör att lösa problemet rotade jag i lådan och tog fram det jag hittade.  Först en Raspberry Pi att använda som en strömsnål enkel dator.  Sedan tog jag fram min Tellstick och en Nexus strömdapter (för att styra starkströmmarna).  Med dessa prylar så är det uppenbart att det kan bli en lösning.

nexaLösning

Raspberry_Pi_-_Model_AAtt styra Tellstick med en raspberry finns på andra forum att hitta.  Mitt problem var snarare hur tiden ska ställas in för när motorvärmaren ska gå i gång.  Till detta utnyttjar jag Google Calendar (som jag och min fru redan använder).  Var 15:e minut hämtar nu raspberryn hem vår delade kalender i ICS-format (Google stödjer att en kalender har en ”hemlig” url så att man får ut händelserna).  Detta får styra när motorvärmaren går på.  Min idé att utgå från fruns schema (som finns i en kalender) och starta värmaren X minuter före hon börjar föll inte i god jord – men det är såklart en enkel match att lägga till vid senare tillfälle.

Dessutom var det enkelt att göra en hemlig (för mig och min fru) webbsida där vi spontant kan starta/stoppa motorvärmaren i 60 minuter.  Med ett curl-anrop från raspberryn så returnerar webbservern ett resultat när man trycker på en knapp på webbsidan.

Kvar att göra

Jag har fortfarande ingen som sätter i kabeln i bilen.  Det har min fru däremot…..  Nästa bil ska nog ha en inbyggd modern motorvärmare som jag hört finns.
WS2801_pixel_node_100node_a_string_IP68

Extra effekt

Om jag nu har en Raspberry Pi påslagen dygnet runt så kan jag använda mina WS2801-lampor som är vattentåliga.  En programerbar julslinga blir fint i vintermörkret.  Jag har tidigare styrt lamporna med Arduino och Raspberry (se video).  Ni fattar nog poängen att man kan göra något trevligt med det.

Konsult och programmerare som föredrar C, C++, Perl och Linux.

Publicerad i C/C++, Linux
One comment on “Motorvärmarstyrare med raspberry
  1. Ove Noros skriver:

    Kolla på openhab.org, kan göra mycket roligt med den. Finns plugins för tellstick också.

Kategorier

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com