Fedora 15 är här

Jag har ägnat en del av kvällen åt att uppgradera min drygt fem år gamla trotjänare Dell Latitude D610 till det senaste som Fedora har att erbjuda.

Mest nyfiken var jag på Gnome 3 som står för ett rejält nytänk vad gäller gränssnitt.

Uppgraderingen gick smärtfritt, i stort sett lika smidigt som en Debianuppdatering, med hjälp av kommandoradskommandot preupgrade.

Första problemet efter uppgradering var att trådlösa nätet inte funkade. Det hade fungerat klanderfritt på Fedora 14 innan, så accesspunkten borde till och med vara lagrad. Lite googling gav denna sköna lösning:

gdbus call --session --dest org.gnome.network_manager_applet --object-path
/org/gnome/network_manager_applet --method
org.gnome.network_manager_applet.ConnectToHiddenNetwork

Inte superintuitivt direkt, men det gjorde jobbet. Mitt problem är att jag är besvärlig och har en dold accesspunkt, men det fungerade som sagt utan problem i föregående version. Litet minus alltså.

Nästa käpphäst blev att uppgradera Eclipse till Helios SR2. Eclipse hade jag installerat manuellt under /opt/eclipse eftersom jag behövde senaste versionen till en kurs i höstas. Felmeddelandet var att det fanns olösta beroenden, men felet var att den inloggade användaren behövde vara ägare till alla filer under /opt/eclipse. Lösningen blev således att ändra ägarskapet på filerna.

En annan användbarhetsdetalj jag fick googla på var när datorn skulle stängas av. Jag klickade på mitt namn i övre högra hörnet och såg bara alternativet vänteläge. Lite googling senare visade det sig att man måste trycka in ALT för att det ska ändras från viloläge till stäng av…

Gnome 3 är en intressant upplevelse och det ser verkligen mycket snyggare och renare ut än föregångaren. Det finns en hel del matnyttigt information här.

För den som vill läsa om allt som är nytt i Fedora 15 finns release notes här.

 

Konsult på C.A.G Contactor med specialitet inom Java EE och Linux. Brinner för Open Source och driftar några spelservrar på fritiden.

Publicerad i Java, Linux

Kategorier

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com