Jfokus 2016

Nu är årets Jfokus historia. I ett försök att ge en översiktlig bild av innehållet kategoriserade jag sessionerna enligt följande:
jfokus 2016

Den översta kategorin hamnade allt som är relaterat till “vanlig programutvecking med Java”: Metrics-verktyg, Lambda-knep, concurrency, DDD, JEE, JPA etc. De flesta sessionerna hamnade i detta fack, vilket är naturligt när majoriteten av besökarna är Java-utvecklare.

En stor del av sessionerna handlade som vanligt om Oracles arbete med och planer för Java-plattformen. Detta år var dessa sällsynt oinspirerande. Men ok, det kanske egentligen inte är så dumt om det mest intressanta sker med hjälp av själva Java-plattformen och inte i plattformen själv.

Mikrotjänster är heta och de möjliggör att många team kan jobba effektivt ihop. Bert Ertmans session var suverän där han på ett insiktsfullt och begåvat sätt målade landskapet kring mikrotjänster. En insikt jag bär med mig är att inte falla i återanvändningsfällan när man implementerar mikrotjänster. Hela idén är att tjänsterna ska vara oberoende och inte skapa ett CM-kaos. Kopiera faktiskt hellre koden, och inför absolut inte en gemensam AbstractMicroservice.

En annan insikt är att organisationen du arbetar i bör spegla arkitekturen du har. En mikrotjänstekitektur bör stödjas av en organisation där teamen äger sina tjänster.

Vi återkom ofta till nackdelarna och svårigheterna med mikrotjänster i och med att de drar med sig alla gamla problem som hör till distributed computing (*). En mikrotjänstearkitektur gör bäst ifrån sig i större organisationer med många team. Och kungen av mikrotjänsteramverk är fortfarande Spring Boot. JHipster som stämplar ut en applikation med Spring Boot och AngularJS var föremål för ett par sessioner:

En tydlig uppmaning från flera håll var: “Tänk inte ens tanken att införa mikrotjänster innan ni har DevOps på plats”

Continuous Delivery och Docker är något som de flesta redan accepterat som något åtråvärt, men fortfarande är inte majoriteten av oss där. En mikrotjänstearkitektur gör det enklare att nå Continuous Delivery och Docker passar också som handsken där. Många har provat Docker men få kör det än så länge i produktion. Jag var en av de få som fortfarande höll upp handen när Ray Tsang från Google sade “och håll kvar handen uppe ni som också har Docker i produktion”. Yes! En av få.

kubernetes

Dan North höll som vanligt en suverän session. Jag lyssnade på Beyond Features där Dan sågade modellen “Civil Engineering Shop” för mjukvaruutveckling. Modellen fungerar inte eftersom vi tror att vi vet vad målet är. Det är inga nyheter i den agila världen men ändå värt att återkomma till. Dan liknade vidare mjukvaruutveckling med kirugi, en fungerande liknelse tycker jag. Ingen vill ju egentligen ha kirurgi, men måste man bli opererad vill man bli skuren i så lite som möjligt. Påminner mig när Mattias Karlsson en gång sa något i stil med att “den bästa programvarulösningen är den vi slapp skriva”.

Förvånande lite handlade om automatisk test, vilket på senare år seglat upp i vårt medvetande som en av våra svåraste vardagsnötter att knäcka. Det kanske är så att problemet är så segt och att få eleganta lösningar finns att få föreläsare går igång på det.

På frontend äger AngularJS fortfarande. En session tillägnades uppstickaren React.js. Verktygen på frontendsidan är snabbt på väg upp men är långt ifrån ikapp mognadsmässigt (node, npm, bower). Överhuvudtaget märks det tydligt att frontend är betydligt mer omoget tekniskt än backend. En orsak tror jag är vad jag upplever vara en mer tillbakalutad inställning till beroendehantering, paketversionering och gränssnittkontrakt.

Ingen presenterade en bra lösning på automattestning för frontend.

NoSQL och Big Data var representerat i bara ett par sessioner.

Ämnen som berörde AI dök faktiskt upp i ett par sessioner i år. Det kanske blir fler nästa år.

På sparlåga i år: JEE, icke-Java JVM-språk (Clojure, Scala, Groovy, Ruby, Kotlin)

jfokus avslutning

Tack Mattias och Jfokus-teamet för Jfokus 2016!

IT Consultant at CAG Edge. Cloud and Continuous Delivery specialist, software developer and architect, Node.js, Java.

Publicerad i Uncategorized

Kategorier

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com