Javautveckling med Macbook

Vi Java-utvecklare har noterat hur Mac blivit vanligare bland andra Javautvecklare. Inte minst på konferenser och seminarium är Macbook numera i dominans bland presentatörerna. Till slut var jag också tvungen att testa om en Macbook funkar att ha som utvecklingsmaskin på jobbet. Jag har tidigare kört alla Windows-versioner och Ubuntu (med början av 9.04) till vardags så väl hemma som på jobbet. Bägge funkar utmärkt i längden och bägge har sina poänger och skavanker.

Numera är det inte någon stor affär att byta mellan OS:en, man vänjer sig ganska snabbt, ibland snabbare än det kan ta att vänta på att en dator skall levereras från den centrala IT-leverantörskanalen, om du råkar vara drabbad av den lite tröttare sorten.

Hur som helst, jag köpte en Macbook förra året och kastade mig handlöst ut i mörkret tillsammans med denna. Resan började med att försöka reda ut hur man installerar JDK, till dess att jag upptäckte att Lion levereras med JDK 1.6 förinstallerat! Även Maven-3.0.3 fanns förinstallerat, smidigt! Men behöver du någon annan version av JDK, t.ex. 1.7, blir det dock knöligare. Men Mac:ar tror jag man gör bäst i att stryka medhårs – behöver jag något som inte är som Apple tänkt ut det så byter jag helt enkelt OS för dessa ändamål (kör Windows 7 eller Ubuntu via VMWare).

För att få Maven att trivas så sätter jag detta:

$ sudo vi /etc/launchd.conf
setenv MAVEN_OPTS -Xmx1024M
setenv M2_HOME /usr/share/java/maven-3.0.3

Efter installation av Intellij IDEA 11 bör man skruva upp minnet rejält. Detta gör man så här:

$ vi /Applications/IntelliJ\ IDEA\ 11.app/Contents/Info.plist
...
-Xms256m -Xmx2000m -XX:MaxPermSize=350m -XX:ReservedCodeCacheSize=64m -XX:+UseCompressedOops
...

Ändra den raden som gäller 64-bit.

På jobbet har jag en extern skärm, fullstort tangentbord och seriös gamingmus, och med en USB-hubb så det bara blir en enda USB-kontakt att rycka i. När jag går för dagen rycker jag ut sladdarna och langar ned Macbooken i ryggan, gjort på ett ögonblick, och på tunnelbanan är det bara att slå upp locket och fortsätta jobba på precis samma ställe där jag var. Detta är väldigt smidigt. Att jobba hemma är också smidigt – alla fönster är redan öppnade på rätt ställe. Att öppna och stänga locket och aldrig boota om funkar faktiskt på Macbook, till skillnad från på PC, där jag har erfarenheten att där man har tur om det inte hänger sig.

Tidigare har jag upplevt att det endast är stationära datorer som haft tillräckligt med flås att orka med tung javautveckling utan att man tappar flow hela tiden, men numera upplever jag även snabba laptops kraftfulla nog. Synd och lite konstigt att det inte går att bestycka Macbooken med mer än 8GB RAM. Det är en begränsning.

Det jobbigaste att lära om är nog snabbkommandona, där Ctrl byts mot Cmd ibland men inte alltid och ibland till något helt annat.

En sak jag stör mig på är att jag inte hittat något bra snabbkommando för att växla mellan fönster, typ Alt-tab i Windows. Lustigt nog upplever jag både Ubuntu/Gnome och Windows smidigare när det är väldigt tjockt med fönster på skärmen. En annan irriterande sak är att det inte är självklart enkelt att browsa innehållet i arkivfiler utan att packa upp dem. Till slut hittade jag ett tillägg som i någon mån löser detta.

Andra saker som skaver är Findern som jag tycker är undermålig. En bättre version av findern är pathfinder.

Jag tappade min Macbook i klinkergolvet nyss och dess mekaniska hårddisk dog hastigt, så jag köpte en ny blank SSD (Intel 520 240GB) och har nu lyckats göra en nyinstallation av OS X Lion på den.

Trasig hårddisk
Det gick faktiskt smärtfritt och elegant sedan jag väl rett ut hur man gjorde:

 • Tanka ned RecoveryDiskAssistant.dmg och kopiera filen till ett USB-minne. Jag använde en Windows-dator för detta
 • Skruva in den nya disken i datorn, stoppa in USB-minnet i Macen, jacka in nätverkssladden och boota upp den under att du håller ned CMD-R
 • Börja med att starta diskverktyget och skapa en ny partition på den nya hårddisken, välj default filsystem Mac OS X Extended Journaling (ej case sensitive)
 • Välj slutligen alternativet ”Install OSX Lion” från menyn

Jag är i stort sett väldigt nöjd med Macbook-resan, men ändå inte säker på att jag väljer Mac nästa gång det är dags att köpa dator – blunda en stund och föreställ dig vilken dator du skulle få om du lägger samma pengar på en PC med Ubuntu…

En bieffekt av ny hårddisk är att min Dropbox synkar från början på den nya disken. När jag klickar på status säger den:

Downloading 95,369 files (0.3 KB/sec. A long time left. Grab a Snickers)

Jag har bl.a. mitt fotoarkiv på Dropbox, 150GB. Med 0.3KB/s tar det 1.4MT (Mega Timmar) att synka klart.

Alla Snickers kommer ta slut.

IT Consultant at CAG Edge. Cloud and Continuous Delivery specialist, software developer and architect, Node.js, Java.

Publicerad i Java, OS X
11 comments on “Javautveckling med Macbook
 1. Hans Hellgren skriver:

  Som sökväg till M2_HOME brukar jag ange /usr/share/maven. På så sätt behöver jag inte uppdatera miljövariabeln för varje ny release av Maven.

 2. Anders Ekdahl skriver:

  För att bläddra mellan fönster: cmd+tab.
  Det är det jag använder på min macbook iallafall.
  (Ibland är det enklare än man tror)

  • Daniel Marell skriver:

   Cmd-Tab bläddrar mellan applikationer och inte fönster. Om jag alltså har två fönster uppe i samma app så funkar inte Cmd-tab, det är det som är problemet.

   • Hans Hellgren skriver:

    Ctrl-Pilner – Visar alla fönster i en app. Välj app med pilarna och tryck enter. Vill du i stället hoppa till nästa apps fönster trycker du på Tab.

    • Daniel Marell skriver:

     Tack, det visste jag inte. För att växla fönster blir det då

     Cmd-Pilned
     Pilupp
     Pilupp
     Enter

     • Fredrik Duprez skriver:

      Det är alltså ctrl-pilned och inte cmd-pilned.

      Sen beror det på hur många fönster du har öppna. Två fönster – pil vä-hö, fler så kan man byta rad med pil up-ne.

      Tack för bra tips Hans!

     • Benny Henriksson skriver:

      Jag hittade ett annat alternativ som bläddrar fönster för aktiv applikation: Cmd-< (mindre-än ;-).

 3. Per Lundolm skriver:

  Jag har precis ditchat min MacBook eftersom jag tröttnade på den dålig användbarheten. Det är fullt av inkonsekvenser och musberoende. Applikationerna verkar ansvara själva för fönsterhanteringen.

  Tyvärr har Ubuntu gått över till att ha samma korkade idé med att lägga menyerna uppe i skärmkanten. Hallå! Det var ju för att Mac introducerades på en 9-tums skärm från början och man kunde bara rimligen ha en applikation i taget.

  Köpte en Asus Zenbook är tillbaks i Windows-fållan tills jag installerat Ubuntu.

 4. Daniel Marell skriver:

  Nu ett drygt år senare har jag skjutsat in 16 GB ram och ytterligare en ny SSD-disk, Samsung 512 GB som ersätter DVD-spelaren som jag sällan använde. För att kunna få SSDn på plats rent mekaniskt var man tvungen att köpa en monteringssats OWC Data Doubler för 895:- (!) Det är inga dåliga marginaler på den lilla monteringsbygeln, men bra kvalitet och fungerar. Fortfarande vägrar just min Macbook att koppla upp Wifi stabilt mot precis mitt ex. av Sony Acro S. Någon måste alltså bort. Skulle jag behålla Macen eller Acron? Slutresultatet blev att Acron blev degraderad till MC-navigator, jag gillar Macen bättre.

 5. Fredrik Duprez skriver:

  Ja, passa på medan det går att modda. Nya Retina-macbooken har minnet lött på moderkortet och SSD i form av ett kretskort med proprietär kontakt.

  Vad blev det för lur? En Nexus äntligen?

  • Daniel Marell skriver:

   Jag lyckades tyvärr springa igång min gamla Desire HD igen genom att pilla bort ludd från USB-kontakten med specialslipad nål och urmakarförstoringsglas, det var ju leveranstid på en Nexus. Men det blir nog Nexus nästa gång.

   Just nu är jag glad över min nya Ultra-Turbo-Macbook. Installation är otroligt smidigt med OS X. Nyinstallera OS X och sedan bara flytta över alla applikationer från den gamla disken till den nya. Sådana danser har aldrig blivit bra med varken Windows eller Linux, men med OS X funkade det stabilt – jag var igång igen efter några timmar på den nyinstallerade disken med hela min miljö.

Kategorier

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com