Grundlurad med RAID5 på Ubuntu

I söndags hade jag på schemat att byta ut en hårddisk i min hemmaserver. Den har en RAID5-volym med 4 st Samsung Spinpoint F3 1TB.

Eftersom jag av erfarenhet vet att diskar håller 3-6 år om de står på dygnet runt så har jag börjat datummärka mina hårddiskar. Regeln är att inte ha mer än en disk som är äldre än tre år. När första disken pajar av ålder är det sannolikt att även nästa trillar av pinn i närtid om där sitter en disk av samma typ som är lika gammal i maskinen. Detta har jag hårt fått erfara på min förra RAID5-enhet, en Synology-NAS. Efter fyra år pajade den översta disken. NP, in med en ny disk bara, det är ju det här jag betalt för, men under återuppbyggnaden pajade även näst översta disken! Ridå.

Hur som helst, det här året hade det blivit dags att byta första disken.

Jag trodde att diskar man stoppade in på SATA-kontakterna 1, 2, 3 etc. blev devicenamn i ordningsföljd: /dev/sda, /dev/sdb, /dev/sdc etc. men så är det inte!!!! Jag skrev sönder en av mina friska diskar pga att den bytte devicenamn efter reboot (!)

Efter att ha insett att hårddiskarnas devicenamn skyfflades om mellan omstarterna så försökte jag googla fram hur man från en kommandoprompt tar reda på i vilken SATA-kontakt t.ex. /dev/sdc verkligen sitter i. Det lyckades jag inte med – konstigt – jag förväntade mig att det skulle vara lätt 🙁

Det enda sättet jag kommit på att säkert veta vilket fysisk disk som heter vad är att rycka ut diskarna en i sänder, med poweroff mellan varje disk (det finns 6 st i min server) göra fdisk -l och anteckna Disk identifier: 0x134456ab samt klistra en etikett med detta ID på varje disk.

Som tur (eller vad det nu är) kunde jag stoppa in den gamla disken igen och återuppbygga volymen eftersom jag blivit så gammal och klok att jag byter innan det går sönder.

IT Consultant at CAG Edge. Cloud and Continuous Delivery specialist, software developer and architect, Node.js, Java.

Publicerad i Linux

Kategorier

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com