Att tänka på innan driftsättning

Jag har den senaste åren sett andra, men även själv, gått i enkla fällor vid utveckling. Fällor som är otroligt mycket enklare att lösa från början än när man tagit systemet i drift. Listan kan göras lång, men jag drar ner det till ett fåtal.

1) Driftsätt aldrig utvecklingsmiljön.

Detta kan gälla från allt från en enkel webbsida, många webbsidor, databastabeller eller radiosystem.
Se till att skapa en separat utvecklingsmiljö så långt det är praktiskt vettigt.
Problemet är att när det ska göras ändringar så vill du inte påverka det som är driftsatt. Har du då driftsatt utvecklingsmiljön så blir det surt att isolera den i efterhand.

2) Gör en uppgradering innan driftsättning.

Tänk till hur uppgradering ska gå till. Gör två driftsättningar innan du går skarpt så att du är medveten om nertider eller dataförluster.
Har man tänkt till och inte driftsätter utvecklingsmiljön så har man antagligen kommit en bit på vägen, men man kan ändå riskera att glömma hur en uppgradering ska gå till.
Utvecklingen av uppgraderingsprocessen skapar störningar – det är bättre att ta de störningarna innan man driftsatt första versionen.
Risken är att du även gjort bökig/krånglig uppgraderingsprocedur, så gör proceduren så automatisk som möjlig. Glöm inte rollback.

3) Gör åtminstone ett automatiskt testfall.

Ifall man planerar flera driftsättningar så kommer alltid frågan – ”fungerar allt som det gjorde tidigare”.
Testfall i hobbyprojekt är inte skoj. Men gör åtminstone ett automatiskt testfall. Det enda testfallet tvingar in tänk och struktur för framtiden som du kommer vara tacksam för.

Konsult och programmerare som föredrar C, C++, Perl och Linux.

Publicerad i C/C++, Linux, Test, Uncategorized, Windows
3 comments on “Att tänka på innan driftsättning
 1. Jim B skriver:

  ”Testfall i hobbyprojekt är inte skoj. Men gör åtminstone ett testfall….”

  Jaha, Mats, hur menar du nu? Testfall är väl det roligaste du kan göra? Det betyder ju att du sen kan börja koda – för du jobbar väl testdrivet?

  Skämt åsido så förstår jag inte hur man som programmerare inte funderar över att testa det man gör. Oavsett om man kallar det regressionstest eller inte så handlar det ju alltid att säkerställa att det man gjort fungerar. Annars är det ju inte så mycket bevänt med det man designat, kodat och driftsatt… eller tänker jag sådär bakvänt nu? Att man vill att det man gjort ska fungera?

  //J

 2. Jim B skriver:

  Ooops… nu skrev jag Mats när jag menade Kjell. Jag hade läst andra inlägg nyss med annan författare… så tokigt.
  /J

 3. Kjell skriver:

  Jag uttryckte mig fel. Jag menar ”automatiskt testfall”.

Kategorier

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com